Stop kamionům I.

Můj syn vlastní nebo spíše vlastnil  pár kamionů. Samozřejmě mám na mysli malé modely těch velkých aut  s návěsy a několika páry velkých pneumatik. Na skutečné kamiony se chodíme dívat  a není to ani daleko. Městem Dobříš jich projede za den pěkná řádka.

Je děsivé sledovat, jak se pokouší uhýbat  v západní zóně Dobříše směr Hostomice.  Občas nás překvapí jejich jízda kolem Kulturního domu Dobříš, která se nevyznačuje právě přehledností. Často zavíráme s dětmi oči, abychom v nich, zejména suchých  letních měsících, neměli prach. Pro děti je  dokonce zábavná představa být odfouknut kamionem. Pro mne, jako pro matku, šílené představy dítěte na kole, kolem kterého udělá kamion „frrr“… a dítě není. Stav vozovky ani její šíře není jízdě kamionů v našem  městě Dobříš přizpůsobena. Naopak, jejich průjezd kvalitu silnic ještě zhoršuje. Město je pak nuceno investovat do jejich opravy, místo do plovárny, půjčovny lodiček, venkovní posilovny nebo stolního tenisu apod.

Jaké řešení se nabízí? Zákaz průjezdu kamionů naším městem. Existovaly studie o havarijním stavu obou dobříšských hrází, které by ho odůvodňovaly. Na tom lze také spolupracovat s ostatními obcemi v okolí tak, aby byly  kamiony nuceny používat přednostně dálnici.  Nevyhýbali se tak platbě mýtného a tím neochuzovali stát. Toho by bylo možné docílit i zákazovou značkou správně umístěnou na pří slušné komunikaci (před sjezdem z dálnice).  Vyňaty z tohoto opatření by byly vyňaty pouze  kamiony společností sídlící v okolí Dobříše.  V tomto směru se také nabízí možnost spolupráce s okolními obcemi. V množství je síla. A právě zde se zrcadlí naše motto: „My myslíme jinak. Chceme spojovat.“ Považujete ho za naivní a ošuntělé? Možná, ale výstižné pro naše Hnutí otevřená radnice Dobříš.

#myslijinak

 

#4 Mgr. Jindřiška Romba, 36 let 
Právní referent, matka 2 dětí pečující o rodinu, v současné době OSVČ cvičitel dětí a mládeže, lektor dětských kurzů a kurzů miminek.